Licht gebrande koffie vs. donker gebrande koffie, cafeïne en suiker. - Dutch

Klantenservice: +32 56 257 665

Onze producten

Intro image

Licht gebrande koffie vs. donker gebrande koffie, cafeïne en suiker.

Vrijdag 26 maart 2021 10:21:00 Europe/brussels
Ontwerp zonder titel 2

De lichte kant, de donkere kant.

Koffie wordt gebrand op een schaal van licht naar donker. Een donkerder gebrande boon wordt langer gebrand en is daardoor donkerder van kleur, net als alles wat aan hitte wordt blootgesteld. Met dat in gedachten, is een lichter gebrande boon net het tegenovergestelde. Je kunt een ongeroosterde ("groene") boon zien als wit brood, een licht geroosterde boon als licht geroosterd brood, en een donker geroosterde boon als een - nou ja, je snapt het idee. Als we het hebben over licht en donker geroosterd, hebben we het gewoon over hoe lang de boon is blootgesteld aan hitte tijdens het roosteren.

Natuurlijk is de kleur niet het enige verschil.

Smaakprofielen

De smaak van de koffie verandert enorm naarmate hij wordt gebrand. In feite verwijdert het smaakprofiel zich verder van de natuurlijke kenmerken van de koffieboon naarmate de koffie gebrand wordt. Om beter te begrijpen waarom dit zo is, is het nuttig te weten hoe een koffieboon zijn aroma's krijgt.

Een boon is de pit van de koffievrucht, of kers. Naarmate de kers rijpt, absorbeert de boon de suikers en aroma's die door de vrucht worden geproduceerd.

Wanneer de boon wordt gebrand, zullen deze suikers verbranden. Dit is een oversimplificatie, maar dit is het basisidee achter de smaakverschillen. Als gevolg daarvan zal een lichtere branding zoeter zijn en een donkerder branding bitterder.

5 20 HOME CC Caffiene Make Better

Cafeïnegehalte

Er heerst een misvatting dat een "sterkere" (bitterdere) kop koffie meer cafeïne bevat. Dit is eigenlijk niet het geval, hoewel er wel een kern van waarheid in deze mythe zit. Als we het strikt hebben over de arabica koffiesoort en het cafeïnegehalte in relatie tot de branding, zal *een lichtere branding* altijd meer cafeïne bevatten. Dat komt omdat de boon korter aan hitte wordt blootgesteld, en er dus minder cafeïne wordt verbrand.

Het verhaal verandert wanneer we beginnen te praten over de minder gunstige canephora of Robusta koffie. Robusta bevat van nature meer cafeïne dan arabica. Dit betekent dat technisch gezien een donkerder gebrande robusta meer cafeïne zou kunnen bevatten dan een lichter gebrande arabica.


Welke wilt u?

Nou, als je koffie drinkt, is de kans groot dat je al weet welke soort branding je verkiest. Als je regelmatig Italiaanse koffiemerken drinkt en ervan geniet, geef je waarschijnlijk de voorkeur aan een donkerder branding. Als je regelmatig de Ethiopische of Costa Ricaanse koffie van je plaatselijke café drinkt, geef je waarschijnlijk de voorkeur aan een lichtere branding. In welk kamp je je ook bevindt, er is geen verliezer. Vergeet alleen niet om af en toe de andere kant uit te proberen. Je weet nooit wanneer je smaak zich zal ontwikkelen!

We bieden zelf een aanbod aan Belgische koffiebranders aan, zowel de traditionele branders als specialty koffiebranderijen.

Via onderstaande link kan u ons aanbod bekijken.

Belgische koffiebonen

Gerelateerde nieuwsitems

Intro image

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief