Coffee Science - TDS Refractometer PAL - Dutch

Klantenservice: +32 56 257 665

Onze producten

Intro image

Coffee Science - TDS Refractometer PAL

Vrijdag 25 oktober 2019 20:01:00 Europe/brussels

Bezoek eender welk koffieforum en de kans is groot dat je een lange discussie vindt over extractiepercentages en TDS - zonder veel uitleg over wat ze eigenlijk betekenen. Cijfers zoals 23% extractie worden gebundeld zonder dat iemand zegt waarom het wel of niet op dat niveau zou moeten zijn.

Bovendien is TDS een controversieel onderwerp. Sommigen begroeten het als een totale revolutie, anderen beschouwen het als een nutteloze, of zelfs gevaarlijke, afleiding.

Dus wat betekent TDS eigenlijk? Welke niveaus zijn goed? En uiteindelijk, is het nuttig? Lees verder terwijl we al die vragen beantwoorden.

Science of good coffee 2e16d0ba fill 800x450

Wat is TDS?

TDS staat voor Total Dissolved Solids. Simpel gezegd is het de hoeveelheid "stuff" of oplosbare vaste stoffen in een vloeistof, van organisch materiaal tot anorganische zouten zoals magnesium en calcium. Het kan een goede zaak of een slechte zaak zijn, afhankelijk van wat de vloeistof is en hoe hoog de TDS is.

In koffie geeft TDS het extractieniveau van de koffie aan, evenals het aantal opgeloste vaste stoffen in het water. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is 0 TDS niet goed voor water - het laat het "plat" smaken.

De meest gebruikelijke manier om TDS te meten is met een refractometer. Dit slimme apparaatje meet de mate waarin het licht door de vloeistof wordt gebroken. De app vergelijkt deze informatie vervolgens met een vastgestelde index, wat ons een percentage extractie oplevert.

Waarom is TDS belangrijk?

TDS biedt eenvoudig te analyseren, concrete gegevens die kunnen helpen bij het meten, en dus controleren, van de afzuiging door branders en barista's. Dit moet de smaak, het mondgevoel en de consistentie van uw shots en brouwsels verbeteren - zodat u elke keer weer een uitgebalanceerde koffie zet met een goede mate van complexiteit en zoetheid.

578e656753ce2ee42bb41227 coffee bean solubility

TDS in koffie

Het eerste gebruik van TDS-technologie in koffie was voor het analyseren van water voorafgaand aan het zetten. Daarna begon het te worden gebruikt bij het zetten van koffie, en toen begon het echt interessant te worden.

Een bedrijf genaamd VST besloot om de rol die TDS kan spelen bij het analyseren van koffie echt te onderzoeken en ontwikkelde zo twee dingen: de VST Refractometer en VST Coffee Tools. Dit laatste is software die ontworpen is om samen met de koffie refractometer te gebruiken.

Waarom heb je dan zowel een refractometer als wat software nodig? Nou, je gebruikt de refractometer om de TDS te meten. U voert ook alle relevante gegevens in Coffee Tools in (droge dosis koffie, hoeveelheid water, gewenste zetsterkte, etc.). De software analyseert vervolgens al deze gegevens en laat u weten hoe goed u uw doel bereikt.

Coffee design cb6d98fdaff23de180f1a5a5d440ab73

ATAGO REFRACTOMETER PAL COFFEE (BX/TDS)

De fabrikanten raden de gebruiker aan om 3 opeenvolgende metingen uit te voeren om absolute nauwkeurigheid te garanderen. U kunt erop vertrouwen dat de 3de meting de volledig gestabiliseerde waarde is. Atago heeft uitgebreid onderzoek en tests over dit onderwerp gedaan en een methode ontwikkeld om ook voor Espresso de perfecte meetwaarden te verkrijgen.

Gerelateerde nieuwsitems

Intro image

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief